Waarom is een bezoekje aan Pro Domme (Meesteres) duurder dan een bezoekje aan de kapper?

De titel lijkt misschien een beetje gek gekozen, toch zie ik met regelmaat op Twitter draadjes voorbij komen over dit onderwerp. Ook ik krijg met regelmaat de vraag waarom een sessie “zo duur” is en soms zelfs de brutale vraag; “Kan het misschien ook voor minder? Ik ben maar een arme student.”

De meeste mensen zullen het best begrijpelijk vinden dat een bezoek aan een professionele Meesteres meestal duurder is dan een kappersbezoek. Maar de vraag “Waarom is een bezoek aan een professionele Meesteres zo duur?” vind ik niet correct. ‘Duur’ is namelijk een relatief begrip.

Kanttekening: Elke professionele Meesteres mag vragen wat Zij wil voor haar diensten en hoeft daar geen enkele verantwoording voor af te leggen. Zij kán Haar eigen tarieven bepalen en daarom doet Ze dat ook.

Toch heb Ik besloten om het je hier uit te leggen, in een transparant bericht waarna je hopelijk beter zult begrijpen dat de tarieven die gevraagd worden in de BDSM wereld niet ‘duur’ zijn. Er zijn namelijk hele goede redenen waarom professionele Meesteressen tarieven vragen die kunnen oplopen tot soms honderden euro’s per sessie.

Met een verleden in Bedrijfskunde, heb ik me bezig gehouden met prijsvorming (het proces dat bepaalt tegen welke prijs een dienst wordt geleverd). De standaard prijsvorming die meestal is gebaseerd op “de kwestie van vraag & aanbod” gaat in deze branche niet helemaal op, het gaat hier meer over een alternatieve vorm van prijsvorming:

Om te beginnen heeft een professionele Meesteres ruime ervaring, allerlei kinky outfits, een uitgebreide collectie BDSM attributen en een mooie geschikte speelruimte. Zij kan door alle tijd en geld die Zij hierin investeert, jou een geweldige en onvergetelijke BDSM ervaring bieden. Zij geeft jou de mogelijkheid om op discrete en veilige wijze allerlei aspecten van de BDSM te ervaren.

Het beroep van Meesteres brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee, de Meesteres draagt namelijk verantwoordelijkheid voor een veilig verloop van de sessie en de mentale, emotionele & fysieke gesteldheid van zowel de ‘sub’ als Haarzelf. Alleen die verantwoordelijkheid is al het nodige geld waard.

Een professionele Meesteres maakt  voor het uitoefenen van Haar beroep flink wat kosten, dit zijn kosten waar jij misschien niet direct aan zult denken;

 • Elke sessie is belast met 21% BTW (21% van het bedrag dat jij als bezoeker betaalt, draagt je Meesteres dus af aan de belastingdienst)
 • Huurkosten van de ruimte/studio
 • Kosten voor verbruiksmiddelen, zoals; glijmiddel, desinfectiemiddelen, handschoentjes, condooms etc.
 • Administratie/boekhoudingskosten
 • Kosten voor een website
 • Advertentiekosten
 • Kosten voor een telefoonabonnement
 • Kosten voor een evt. fotograaf/fotoshoots
 • Aanschaf en vervanging van BDSM attributen (van Anaaltoy tot Zweep en de duurdere apparatuur)
 • Outfits & uiterlijke verzorging; latex, hakken, nylon, make-up, lingerie enzovoort (een complete latex outfit kost al gauw honderden euro’s)
 • Reis- verblijf- & parkeerkosten

Over het bedrag dat ná aftrek van deze kosten overblijft, betaald je Meesteres nog inkomstenbelasting.

Bovendien is een Meesteres meer tijd kwijt aan een sessie dan jij misschien zult denken. Jij ziet mogelijk enkel de tijd die jij samen met je Meesteres doorbrengt. Maar denk ook aan alle onbetaalde uren die Zij besteed:

 • Alle uren die gaan zitten in het beantwoorden van berichten, e-mails enzovoort
 • Alle uren die besteed worden aan marketing, socials, advertenties & website
 • De tijd die gaat zitten in administratie/boekhouding
 • Voorbereiding voor een sessie
 • Schoonmaken/desinfecteren van de ruimte en attributen na elke sessie
 • Reiniging en onderhoud van bijvoorbeeld latex kleding
 • 10+ jaren die ze heeft besteedt aan training en het opdoen van Haar ervaring en kunde

Het beroep ‘Meesteres’ valt in Nederland onder sekswerk. Sekswerkers werken zelfstandig, als zelfstandige bouw je geen pensioen op en je bent niet verzekerd van inkomsten bij eventuele ziekte/arbeidsongeschiktheid.

Ondanks dat sekswerk in Nederland wordt gezien als een legaal beroep, blijkt dit in de praktijk vaak toch voor problemen te zorgen. Door het heersende stigma is het voor sekswerkers moeilijker (lees; haast wel onmogelijk) een zakelijke rekening te openen. Ook is het voor sekswerkers lastiger om woonruimte te krijgen. Banken willen geen hypotheek verstrekken aan sekswerkers en verhuurders willen geen woonruimte verhuren aan sekswerkers, met name vanuit de (onterechte?) angst dat zij hun diensten illegaal vanuit huis gaan aanbieden. Hierdoor ben je al snel aangewezen op duurdere particuliere huurwoningen. Als sekswerker heb je daarnaast dagelijks te maken met de heersende stigma’s en het taboe op dit beroep. Allerlei (onterechte) vooroordelen kunnen in het dagelijkse leven onnodig voor moeilijkheden zorgen. Door al deze moeilijkheden en belemmeringen is deze beroepskeuze dus nogal een opoffering.

Zoals je nu hopelijk begrijpt is het beroep van Meesteres er één met veel verantwoordelijkheid, kosten en de nodige belemmeringen. Besef je dus dat je niet enkel betaalt voor een uur van haar tijd. Je betaalt voor; professie, discretie, veiligheid & hopelijk een geweldige en onvergetelijke ervaring. Een ieder die respect heeft voor deze branche en de dames/Meesteressen in kwestie, zal zonder enige terughoudendheid bereid zijn de gevraagde tarieven en eventuele aanbetalingen te betalen.

Wees dus dankbaar en respectvol, zodat jij én alle andere liefhebbers van BDSM/Kink, nu en in de toekomst gebruik kunnen maken van de diensten van professionele Meesteressen en andere sekswerkers.

Kinky groet,

Mrs Jill D’Vil